Landgoed van Michael Jackson klaagt ABC aan om tv-special

Michael Jackson houdt deMichael Jackson heeft de 'Millennium Award' die hij ontving tijdens de World Music Awards-ceremonie in Monaco, Franse Rivièra, woensdag 10 mei 2000. (AP Photo/Lionel Cironneau)

LOS ANGELES - De nalatenschap van Michael Jackson heeft woensdag ABC en moederbedrijf Disney aangeklaagd, omdat er in een twee uur durende documentaire over de laatste dagen van de zanger oneigenlijk gebruik is gemaakt van de liedjes, muziekvideo's en films van de King of Pop.

De rechtszaak die is aangespannen bij de federale rechtbank in Los Angeles en verkregen is door The Associated Press, beweert dat de special van vorige week, The Last Days of Michael Jackson, illegaal belangrijke fragmenten van zijn meest waardevolle nummers, waaronder Billie Jean en Bad, en muziekvideo's, waaronder Thriller, gebruikt. en zwart of wit.

Het zegt ook dat ABC clips heeft gebruikt uit de door Spike Lee geregisseerde documentaire van het landgoed uit 2016, Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall en uit de speelfilm van Michael Jackson uit 2009 This is It.De rechtszaak beweert ten minste 30 schendingen en eist niet-gespecificeerde schadevergoeding en een verbod op verder gebruik van het intellectuele eigendom van het landgoed.

Het citeert vaak Disney's agressieve verdediging van zijn eigen auteursrechten en zijn normaal beperkte kijk op redelijk gebruik, de doctrine in de auteursrechtwetgeving die zegt dat korte fragmenten kunnen worden gebruikt voor nieuws, kritiek en onderzoek.

Net als Disney is de levensader van het landgoed het intellectuele eigendom, zegt de rechtszaak. Maar om de een of andere reden besloot Disney dat het het meest waardevolle intellectuele eigendom van het landgoed gewoon gratis kon gebruiken.

Vertegenwoordigers van ABC reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Maar toen het Jackson-kamp vorige week voor het eerst bezwaar maakte, verdedigde het netwerk de special als een juridisch journalistiek werk over een nieuwswaardig onderwerp dat geen inbreuk maakt op de rechten van zijn landgoed.

de joint bij hard rock hotel & casino

Het netwerk zei dat het uit beleefdheid stopte met het gebruik van een afbeelding van Jackson om de show te promoten waartegen het landgoed bezwaar had gemaakt.

Als nieuwsfeit zou de special recht hebben op eerlijk gebruik van fragmenten van Jacksons werk, maar de rechtszaak verwerpt het idee dat de documentaire enige nieuwswaarde had en noemde het een middelmatige terugblik op het leven en de entertainmentcarrière van Michael Jackson.

De rechtszaak zegt dat waarschuwingsbrieven naar Disney-advocaten zijn gestuurd voordat de uitzending onbeantwoord bleef.

De special concentreerde zich op Jackson's schijnbare achteruitgang in de aanloop naar zijn dood op 25 juni 2009. De 50-jarige liet erfgenamen achter, waaronder zijn moeder en drie kinderen.

Jackson stierf aan acute intoxicatie van propofol, een voorgeschreven verdovingsmiddel dat hij als slaapmiddel had ingenomen tijdens de voorbereidingen voor een reeks comeback-concerten.

Voormalig cardioloog Conrad Murray werd in 2011 veroordeeld voor onvrijwillige doodslag omdat hij Jackson een dodelijke dosis van het medicijn had gegeven. Hij zat twee jaar in de gevangenis en zijn veroordeling werd in 2014 bevestigd.

Jason Aldean - lichten gaan aan

———

Volg Andrew Dalton op Twitter: https://twitter.com/andyjamesdalton.