Pablo Escobar nettowaarde

Hoeveel is Pablo Escobar waard?

Nettowaarde van Pablo Escobar: $ 30 miljard

Pablo Escobar netto waard Pablo Escobar was een in Colombia geboren drugsbaron die tijdens zijn leven een piekvermogen van $ 30 miljard dollar had. Toen hij nog leefde, leidde Pablo Escobar een van de meest beruchte en gewelddadige drugskartels in de geschiedenis, The Medellin Drug Cartel. Op het hoogtepunt van zijn macht verdeelde het Medellin-kartel 80% van de wereldwijde cocaïnemarkt. Onderweg waren Pablo en zijn kartel verantwoordelijk voor duizenden, mogelijk zelfs tienduizenden moorden. Veel van deze moorden waren onschuldige burgers.

Vroege leven

Pablo Emilio Escobar Gaviria werd geboren in Rionegro, Colombia, op 1 december 1949. Escobar, de derde van zeven kinderen, was de zoon van boer Abel de Jesus Dari Escobar Echeverri en leraar Hilda de Los Dolores Gaviria Berrio. Hij groeide op in Medellin, waar hij zijn criminele carrière als tiener zou zijn begonnen. Hij zou grafstenen hebben verkocht om door te verkopen aan lokale overvallers en ook valse diploma's hebben verkocht. Escobar studeerde korte tijd aan de Unidersidad Autonoma Latinoamericana, maar maakte geen diploma af. In het begin van de jaren zeventig voerde Escobar zijn criminele activiteiten op met partner Oscar Benel Aguirre, waarbij hij kleine oplichting uitvoerde en smokkelwaar verkocht, van nep-sigaretten tot nep-loten. Hij verdiende in deze periode $ 100.000 voor ontvoering en het vasthouden van een leidinggevende in Medellin voor losgeld.

Belangrijkste feiten
  • Gebruikt om $ 500 miljoen per jaar af te schrijven als 'bederf'
  • Ooit verbrandde $ 2 miljoen om warm te blijven terwijl je op de vlucht was
  • Bood Colombia $ 10 miljard voor een volledige gratie
  • Had in 1987 persoonlijk $ 3 miljard verdiend, wat nu ongeveer $ 8 miljard is
  • Op zijn hoogtepunt leverde 80% van de cocaïne in de wereld
  • Elke dag 15 ton cocaïne in de VS gesmokkeld

Criminele carrière

1975 was het jaar waarin Pablo begon met zijn enorme cocaïne-operatie genaamd het Medellin-kartel. Hij bezat meer dan twee dozijn vliegtuigen, waaronder een Learjet en zes helikopters, die hij gebruikte om de drugs tussen Colombia, Panama en routes door de Verenigde Staten te smokkelen. Escobar zou cocaïnepasta kopen in Peru, die vervolgens naar een laboratorium zou worden gestuurd om te worden verfijnd en vervolgens in vliegtuigbanden zou worden gesmokkeld. Een piloot zou tot $ 500.000 USD per vlucht kunnen verdienen voor het smokkelen van de drugs. Halverwege de jaren tachtig was de vraag naar cocaïne hoog in de Verenigde Staten en controleerde het Medellin-kartel 80 procent van de drugssmokkel, wat neerkwam op ongeveer 420 miljoen dollar per week. Het kartel smokkelde meer dan 15 ton per dag.

Escobar had zelf al een nettowaarde van $ 30 miljard en was een van de tien rijkste mensen op aarde. Op het hoogtepunt van zijn criminele carrière werd hij gezien als een held voor de mensen van Medellin, vooral de armen, maar op dat moment werd er op hem gejaagd door de Amerikaanse en Colombiaanse regeringen. Hij had met succes de inwoners van Medellin voor zich gewonnen door een gevel van een 'superheld' op te zetten: sportvelden bouwen en kindervoetbalteams sponsoren, huizen bouwen en geld verdelen via maatschappelijke activiteiten. Veel burgers hielpen Pablo om arrestatie te voorkomen door als uitkijkpost te dienen en tegen de autoriteiten te liegen.

Terreurbewind

Pablo's roem veranderde uiteindelijk in een schrikbewind voor zijn thuisland Colombia. Escobar werd in 1982 verkozen tot lid van het Congres van Colombia, maar hij kon zijn waanzinnige rijkdom en de reden ervoor niet geheim houden. Hij werd twee jaar later gedwongen af ​​te treden en de rechter die zijn achtergrond openbaarde, werd later vermoord. Toen hij zich realiseerde dat zijn droom om president van Colombia te worden niet uit zou komen, ontketende Pablo Escobar woede op zijn politieke vijanden. Hij was verantwoordelijk voor de moord op duizenden politici, journalisten, ambtenaren en vele onschuldige omstanders.

BESTANDEN / AFP via Getty Images

Gevangenis en dood

Nadat het kartel van Escobar Luis Carlos Galan had vermoord, een liberale politicus en journalist die zich twee keer kandidaat had gesteld voor het presidentschap en een grote bedreiging vormde voor de lopende drugskartels, ondernam de regering eindelijk serieuze stappen om Escobar te vangen. Hij en de regering kwamen tot een overgave en een deal om alle criminele activiteiten stop te zetten in ruil voor strafvermindering. Escobar gaf zich in 1991 over aan de autoriteiten. Op dat moment was er geen kans dat hij zou worden uitgeleverd aan de VS voor zijn misdaden, aangezien dit verboden was door de nieuwe grondwet van Colombia van 1991. Escobar werd 'gevangengezet' in zijn eigen luxe privégevangenis genaamd La Catedral. De ruimte was het toppunt van luxe met een voetbalveld, een bar, een jacuzzi en zelfs een waterval. Hij bleef het Medellin-kartel van binnenuit leiden, wat de regering ertoe bracht hem in juli 1992 naar een conventionele gevangenis te verplaatsen. Pablo ontsnapte snel en bleef op de vlucht voor een klein leger bestaande uit Colombiaanse drugspolitie, DEA-agenten en Amerikaanse soldaten van speciale troepen. Hij werd in 1993 neergeschoten op het dak van een appartementencomplex. Ongeveer 25.000 mensen bereikten zijn begrafenis in Medellin, maar de dood van Escobar was vooral een enorme opluchting voor zijn vaderland en de wereld.

Geld / rijkdom

Toen Pablo nog leefde en zijn kartel floreerde, had hij tien accountants in dienst om honderden miljoenen dollars in illegale valuta wit te wassen. Hij zou naar verluidt $ 2500 per maand hebben uitgegeven aan elastiekjes om al het geld in te pakken. Dat is genoeg om elke maand 250.000 elastiekjes te kopen. Omdat veel van het geld werd opgeslagen in kelders en muren, werd Pablo zogenaamd gedwongen om elk jaar $ 500 miljoen in contanten af ​​te schrijven vanwege bederf. Bederf kon waterschade en branden omvatten, maar vaker kwamen uitgehongerde ratten die het geld aten en dachten dat het voedsel was. Op een gegeven moment, terwijl Pablo op de vlucht was, bood hij aan om de volledige staatsschuld van Colombia af te betalen, in totaal meer dan $ 10 miljard, als ze een wet zouden aannemen om uitlevering illegaal te maken.

Forbes Magazine schatte Pablo's vermogen voor het eerst op ten noorden van $ 1 miljard in 1987 als onderdeel van hun inaugurele lijst van internationale miljardairs. In dat profiel werden Pablo's persoonlijke inkomsten tot dat moment geschat op $ 3 miljard. Dat is hetzelfde als ongeveer $ 8 miljard in dollars van vandaag na correctie voor inflatie. Hij maakte de komende zeven jaar elk jaar de lijst van miljardairs van de wereld.

In het begin van de jaren tachtig betaalde Pablo de Panamese leider / generaal Manuel Noriega naar schatting $ 350 miljoen om miljarden dollars op de banken van het land te storten. Toen die relatie verzwakte en Pablo's geld werd bevroren, zou het kartel naar verluidt een contract van $ 1 miljoen op het leven van Noriega hebben gezet.

Priveleven

Escobar trouwde in maart 1976, toen hij 26 jaar oud was, met de 15-jarige Maria Victoria Henao. Natuurlijk werd de relatie door haar familie afgekeurd en ging het paar in het geheim weg. Ze kregen twee kinderen: zoon Juan Pablo, die later zijn naam veranderde in Sebastian Marroquin, en dochter Manuela. Pablo zou tijdens het huwelijk meerdere zaken hebben gehad.

Pop cultuur

Het leven van Pablo Escobar heeft veel boeken, films en tv-shows voortgebracht over zijn carrière in de cocaïne. Misschien wel het meest opvallend is dat Netflix's Narcos in augustus 2015 werd uitgebracht en de jacht op Escobar beschrijft. Films met een groot budget zoals Blow, Escobar en American Made uit 2001 sierden ook het grote scherm. Pablo bezat vier nijlpaarden op het moment van zijn dood, in 2007 waren de dieren vermenigvuldigd tot 16. National Geographic produceerde een documentaire over hen, getiteld Cocaine Hippos.

Pablo Escobar nettowaarde

Pablo Escobar

Netto waarde: $ 30 miljard
Geboortedatum: 1 december 1949-2 december 1993 (44 jaar oud)
Geslacht: Mannetje
Hoogte: 5 ft 5 in (1,66 m)
Beroep: Een andere heer
Nationaliteit: Colombia
Laatst bijgewerkt: 2020
Alle nettowaarden worden berekend met behulp van gegevens uit openbare bronnen. Indien verstrekt, nemen we ook privétips en feedback op die we van de beroemdheden of hun vertegenwoordigers hebben ontvangen. Hoewel we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze cijfers zo nauwkeurig mogelijk zijn, zijn het, tenzij anders aangegeven, slechts schattingen. We verwelkomen alle correcties en feedback via de onderstaande knop. Hebben we een fout gemaakt? Dien een correctievoorstel in en help ons het te repareren! Dien een correctie in Discussie