'Raisin in the Sun' behoudt kracht in The Smith Center

John Joseph, links/voor, werkt een scène door met Tianna Lewis tijdens de repetitie voor'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Ch ...John Joseph, links/voor, werkt een scène door met Tianna Lewis tijdens de repetitie voor 'A Raisin in the Sun' op woensdag 3 januari 2018 in de First African Methodist Episcopal Church, in Las Vegas. Benjamin Hager Las VegasJournal @benjaminhphoto John Joseph werkt aan een scène tijdens de repetitie voor 'A Raisin in the Sun' op woensdag 3 januari 2018 in de First African Methodist Episcopal Church in Las Vegas. Benjamin Hager Las VegasJournal @benjaminhphoto 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Church, in Las Vega ...John Joseph, rechts/voor, werkt een scène door tijdens de repetitie voor 'A Raisin in the Sun' op woensdag 3 januari 2018 in de First African Methodist Episcopal Church, in Las Vegas. Benjamin Hager Las VegasJournal @benjaminhphoto 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Church, in ...John Joseph, rechts, en Toni Ellis bewerken een scène tijdens de repetitie voor 'A Raisin in the Sun' op woensdag 3 januari 2018 in de First African Methodist Episcopal Church in Las Vegas. Benjamin Hager Las VegasJournal @benjaminhphoto 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal Church, in ...John Joseph, rechts, en Toni Ellis bewerken een scène tijdens de repetitie voor 'A Raisin in the Sun' op woensdag 3 januari 2018 in de First African Methodist Episcopal Church in Las Vegas. Benjamin Hager Las VegasJournal @benjaminhphoto 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episcopal ...John Joseph, middelste, werkt een scène door met collega-castleden tijdens de repetitie voor 'A Raisin in the Sun' op woensdag 3 januari 2018 in de First African Methodist Episcopal Church in Las Vegas. Benjamin Hager Las VegasJournal @benjaminhphoto 'A Raisin in the Sun on Wednesday, January 3, 2018, at First African Methodist Episco ...China Hudson, voor/rechts, bewerkt een scène met Tiffany Thompson tijdens de repetitie voor 'A Raisin in the Sun' op woensdag 3 januari 2018 in de First African Methodist Episcopal Church, in Las Vegas. Benjamin Hager Las VegasJournal @benjaminhphoto Lorraine Vivian Hansberry, schrijfster en activist voor gelijke rechten, wordt vertoond op 5 mei 1959. Hansberry's toneelstuk 'A Raisin in the Sun', het eerste drama van een zwarte vrouw op Broadway, heeft de New York Drama Critics Circle Award gewonnen in 1959. (AP-foto)

Dromen uitgesteld.

Iedereen heeft ze. Iedereen worstelt om ze waar te maken.

Maar niet iedereen heeft de macht om ze tot leven te brengen.wat staat edc voor muziek

Toneelschrijver Lorraine Hansberry, die in 1965 op 34-jarige leeftijd stierf, had die kracht - en demonstreerde het voor altijd met A Raisin in the Sun.

Het verhaal van de worsteling van een familie uit Chicago met armoede, racisme - en soms met elkaar - resoneert bij het publiek sinds het Broadway-debuut in 1959, met een rijzende ster genaamd Sidney Poitier. (Sindsdien hebben acteurs van Denzel Washington tot Sean Puffy Combs de rol van Poitier van Walter Lee Younger gespeeld.)

Regisseur Torrey Russell speelde met het idee om de setting van na de Tweede Wereldoorlog te moderniseren voor de productie van Smith Center dit weekend, maar koos uiteindelijk voor de klassieke versie, gepresenteerd door Broadway in the HOOD (Helping Others Open Doors).

Het kostte hem anderhalve maand om te beslissen, merkt hij op. Ik dacht, hoe geweldig zou het zijn om Act 1 in de jaren 1950 en Act 2 in 2018 te doen. Vooral omdat Russell, door het script steeds opnieuw te lezen, enkele nuances vond die heel relevant zijn voor ons land nu, waaronder hoe financieel gespannen kan zijn een verdeeld gezin verwoesten.

Uiteindelijk besloot Russell echter tegen alle hedendaagse gimmicks - roze flamingo's, noemt hij ze - die zouden afleiden van de universele impact van Hansberry's spel.

Tot op zekere hoogte is het tenslotte het verhaal van de meeste Amerikanen, beweert hij. Iedereen in het publiek kan op een bepaald moment verbinding maken met elk personage.

Het stuk speelt zich af in een krappe huurkazerne die wordt gedeeld door drie generaties van de verarmde familie Younger. Matriarch Lena (Toni Ellis en China Hudson wisselen elkaar af) probeert haar familie op alle mogelijke manieren bij elkaar te houden, zegt Russell, maar ze wordt oud.

De buurt delen: Lena's zoon Walter Lee (John Joseph), die nauwelijks de kost verdient als limousinechauffeur, plus zijn vrouw Ruth (Tianna Lewis), zijn zoon Travis (Azyon Brooks) en zijn zus Beneatha (Tiffany Thompson) .

De op handen zijnde komst van een verzekeringscheque van $ 10.000 kan de redding van het gezin zijn. Walter wil investeren in een slijterij, maar mama Lena gebruikt het geld liever voor een nieuw huis in een betere buurt - een witte buurt.

hoe oud is de vrouw van Wayne Newton?

Naast generatieconflicten onderzoekt A Raisin in the Sun ook kwesties als feminisme, klassenverschillen, noties van zwarte schoonheid en de verschillende houdingen van zwarte Amerikanen ten opzichte van hun Afrikaanse roots, van acceptatie tot onverschilligheid.

Toen A Raisin in the Sun debuteerde, was het het eerste stuk geschreven door een Afro-Amerikaan dat in meer dan 50 jaar op Broadway opende. Zoals schrijver James Baldwin later opmerkte: Nooit eerder, in de hele geschiedenis van het Amerikaanse theater, was zoveel van de waarheid over het leven van zwarte mensen op het podium te zien.

Een filmversie uit 1961 (waarin Poitier en co-sterren Ruby Dee, Diana Sands, Claudia McNeil, Louis Gossett Jr. en Ivan Dixon hun toneelrollen hernamen) volgde. Dat gold ook voor tv-aanpassingen uit 1989 en 2008, samen met Tony-winnende Broadway-opwekkingen in 2004 en 2014.

Om nog maar te zwijgen van het Tony- en Pulitzer Prize-winnende Clybourne Park, een spin-off die zich afspeelt net voor - en 50 jaar na - de gebeurtenissen van het originele stuk. Of Raisin, een met Tony bekroonde muzikale bewerking uit 1973 van het origineel van Hansberry.

Broadway in the HOOD overwoog om de Raisin-musical op te voeren, geeft Russell toe, deels omdat musicals verkopen. Maar terwijl iedereen musicals doet, zijn het de rechte stukken die de kracht hebben.

hoeveel is nicki minaj 2016 waard?

En A Raisin in the Sun behoudt die kracht, zegt hij, zelfs in een magnetronwereld, waar we alles meteen willen.

Lorraine Hansberry: jong, begaafd en zwart

Schrijf op wat je weet.

Met de Broadway-klassieker A Raisin in the Sun deed Lorraine Hansberry dat zeker.

Hansberry baseerde haar bekroonde drama op haar eigen jeugdervaringen toen zij en haar familie naar een geheel witte wijk in Chicago verhuisden.

hoeveel is Bill Bellamy waard?

Buren, die een beperkend verbond hadden ondertekend om zwarten uit het gebied te weren, vielen de familie van Hansberry aan, maar ze weigerden te verhuizen tenzij een rechtbank hen daartoe beval; een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1940, Hansberry v. Lee, oordeelde dat beperkende convenanten onwettig waren.

Hansberry, de kleindochter van een vrijgelaten slaaf en de nicht van een prominente Afro-Amerikaanse professor, groeide op in een middenklassegezin dat zich goed bewust was van burgerrechtenstrijd en activistische doelen.

Haar toneelstuk The Crystal Stair concentreerde zich op een worstelende zwarte familie in Chicago. Het onderging een naamsverandering om A Raisin in the Sun te worden - de nieuwe titel ontleend aan een regel in het gedicht Harlem van Langston Hughes dat vraagt: wat gebeurt er met een uitgestelde droom? Droogt het op als een rozijn in de zon?

Met A Raisin in the Sun's debuut in 1959 werd Lansberry de eerste zwarte vrouw die een toneelstuk op Broadway liet produceren. Toen het de New York Drama Critics Circle Award voor beste toneelstuk won (over werken van onder meer de legendarische toneelschrijvers Eugene O'Neill en Tennessee Williams), werd Hansberry de jongste toneelschrijver, de eerste zwarte schrijver en de vijfde vrouw die de prijs won .

hoeveel is de steen waard?

Hansberry verlegde haar aandacht in het begin van de jaren zestig naar de burgerrechtenbeweging; haar tweede toneelstuk, The Sign in Sidney Brustein's Window, opende in oktober 1964 op Broadway, maar kon de impact van A Raisin in the Sun niet evenaren.

Drie maanden later stierf Hansberry op 34-jarige leeftijd, een slachtoffer van alvleesklierkanker. Na haar dood bewerkte haar ex-man Robert Nemiroff haar geschriften en interviews voor het podium en noemde het To Be Young, Gifted and Black - een titel die zangeres Nina Simone leende voor een lied uit 1969 dat ze schreef ter nagedachtenis aan haar vriend.

Voorbeeld

Wat : Broadway in the HOOD's A Raisin in the Sun

Wanneer : 19.00 uur Vrijdag, 14.00 en 19.00 uur Zaterdag, 15.00 uur zondag

Waar : Troesh Studio Theater, The Smith Center for the Performing Arts, 361 Symphony Park Ave.

Kaartjes : $ 39 (thesmithcenter.com)